Swinth werkconferentie gemeentelijke informatiebeveiliging

Op 2 april heeft er in het stadhuis van Culemborg een geslaagde werkconferentie plaatsgevonden. Het thema was “Gemeenten en informatieveiligheid”. Met ruim 50 deelnemers was het een erg gezellige en vooral informatieve dag.

Onderwerpen die besproken zijn o.a.: nieuwste technische ontwikkelingen in de strijd tegen (criminele)hackers, Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten(BIG), bewustwording van medewerkers, hoe in control komen met een Information Security Management System.

De dagvoorzitter was Daniel Frances.

De gemeente Culemborg hield een welkomstwoord waarna Ad Koppejan, oud-Tweede Kamerlid en directeur Swinth sprak over een pragmatische aanpak van informatieveiligheid binnen gemeenten.

Door Stefan van der Wal, werkzaam bij Exclusive Networks, sprak over de nieuwste technische ontwikkelingen in de strijd tegen (criminele)hackers. Hoe beschermen banken en verzekeraars zich en wat kunnen gemeenten daarvan gebruiken om de hen toevertrouwde informatie van burgers beter te beschermen?

Henk-Jan Angerman, werkzaam bij SecWatch, sprak over penetratietesten en kwetsbaarheidsscans; Hoe deze te gebruiken bij stap 1 uit de BIG; de GAP-analyse en de periodiek uit te voeren testen.

Wilbert Pijnenburg, directeur van BeOne InfoSecure, sprak over bewustwording; informatieveiligheid is voor 80% mensenwerk.

Daarna deelde Peter Holierhoek, werkzaam bij Accoris, zijn ervaringen met DigiD audits voor gemeenten en de relatie met softwareleveranciers en hostingpartijen met als toetje de onvermijdelijke aanbevelingen over wat hij vindt hoe het eigenlijk zou moeten.

Als afsluiter sprak Jasmijn Ogink, werkzaam bij CompLions, over het inrichten van een ISMS (Information Security Management System) door middel van een Governance, Risk & Compliance tool. Met als doel om zowel de informatieveiligheid te borgen als ook de auditlast van de gemeentelijke organisatie te verlagen en daarmee besparingen realiseren.

Tijdens de lunch volgde een intermezzo met Edo Haan, oud-wethouder van Zoetermeer. Hij vertelde n.a.v. zijn recente boek “Schaken op meerdere borden” over bijzondere ervaringen, opvallende waarnemingen en hilarische gebeurtenissen in 12 jaar wethouderschap.

 Voor een korte video impressie van deze dag, zie:Leave a reply